Hírek

2010.04.20. 11:16

Megerősítené a megyéket a Fidesz

A Fidesz közigazgatási elképzeléseivel kapcsolatban a Népszabadság úgy értesült, hogy a párt első lépésben az államigazgatási feladatokat mindenképpen elvonja az önkormányzatoktól.

Népszabadság

Stumpf István, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere nemrégiben, egy Pécsett tartott előadásában arról beszélt, hogy az állam szerepét újra kell gondolni, egyfajta új államfelfogásra volna szükség. Az általa szorgalmazott modellt ő neoweberiánusnak nevezte, amely a könnyebb érthetőség kedvéért hatékonyabb államot jelent, kiterjesztett civil szerepvállalással.

A lap értesülései szerint a Fidesz valójában arra készül, hogy megerősíti a megyéket, az önkormányzatoktól pedig elvonja az államigazgatási feladatokat. Szakértők szerint településeknél (pontosabban a jegyzőknél) tengernyi államigazgatási feladat összpontosul. Csak egyetlen példa ezek közül az építésügyi igazgatásé, ami akár összeférhetetlennek is minősíthető, hiszen gyakorta az önkormányzat az építtető, a beruházó, az építésügyi szabályok kidolgozója, ugyanakkor hatóságként a folyamat elbírálója is. Abban is komoly egyetértés mutatkozik, hogy az önkormányzati feladatrendszert „le kell tisztítani”.

A cikk itt folytatódik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva