Hírek

2010.04.27. 11:58

Mi lesz veled MSZP? Szétszakadhat a párt

Az MSZP elnöksége és a megyei elnökök kedden délelőtt egyeztetnek a tisztújítás menetrendjéről, valamint javaslatot tesznek a hamarosan megalakuló képviselőcsoportnak a frakcióvezető személyére.

Világgazdaság Online összeállítás

"Mindnyájunknak van felelőssége abban, hogy a választók megvonták a bizalmat a párttól" - mondta Lendvai Ildikó a Tv2 Mokka című adásában. Az MSZP vasárnap este leköszönt elnöke szerint sosem tagadták a korrupciós botrányokat, de későn hozták meg a korrupció-ellenes törvényeket, s a párt nem tudott időben megszabadulni a politikai haszonlesőktől.

Lendvai Ildikó kiemelte: a ma délutáni ülésükön megnevezik majd francióvezető-jelöltjüket, de ezzel kapcsolatban sem árult el többet, csakúgy, mint a jövendő pártelnök személyéről.

Ezzel kapcsolatban Ágh Attila szerint Lendvai Ildikó pártelnök lemondása után komoly személycserék várhatók, de kérdés, hogy a majd megválasztott személyek új szerepkörben tudnak-e radikálisan újat nyújtani – mondta az InfoRádióban a politológus, aki emlékeztetett arra is, az előző vezetés jelölte ki a mostani képviselőket is.

Nem kétséges, hogy Gyurcsány Ferenc visszatér az MSZP vezetésébe, az viszont kérdés, hogy a volt kormányfő képes-e tanulni és tud-e türelmes lenni, hogy ne okozzon zavart visszatagozódásával - hangsúlyozta Ágh Attila.

Ha felkérést kap, elgondolkodik a pártelnöki poszton Mesterházy Attila . Az MSZP miniszterelnök-jelöltje erről a TV2 reggeli műsorában nyilatkozott. A politikus nem zárja ki, hogy már az önkormányzati választások előtt lezajlik a teljes tisztújítás, szerinte az MSZP-ben ma nincsenek bebetonozott emberek – hangzott el a kereskedelmi csatorna reggeli műsorában.

Azonban még egy kihívója akadt: Kovács László volt elnök a 180 percben adott nyilatkozatával lényegében bejelentkezett a posztra. Azt mondta, jelentkezni nem fog, de ha olyan tisztségre jelölik, amit a tapasztalatai, felkészültsége alapján el tud látni, akkor elfogadja a jelölést. Kovács László egyébként vasárnap még arról beszélt, hogy Mesterházy Attila lehet a következő pártelnök.

Politikai elemzők nem zárják ki, hogy a Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc közötti harc a szocialisták vezhetéséért szétszakíthatja a pártot, ugyanúgy, mint ahogy az SZDSZ végét okozta Kóka János és Fodor Gábor harca a pártelnöki székért. Az ellenzékbe kényszerült, középpárttá lefokozott MSZP lecsökkent parlamenti frakcióján belül is komoly ellentétek feszülnek.

Szomszéd Orsolya politikai elemző szerint a szocialisták belharcai egészen késő őszig, az önkormányzati választások utánig is elhúzódhatnak, ez pedig hozzájárulhat egy újabb csúfos kudarchoz a párt számára. "Amíg a belső pozíciókat nem rendezik, a párt nem tud a választásokra koncentrálni" - mondta a szakember a TV2 Mokka című adásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva