Hírek

2010.04.01. 07:01

Mi változik mától? A kgfb-től a gázárig

Ma lép hatályba a döntési moratórium második fontos, a pénzügyi kötelezettségvállalásokról szóló eleme; ennek értelmében a kincstárnokok a következő kormány minisztereinek kinevezéséig csak a közfeladatok zavartalan ellátásához nélkülözhetetlen kötelezettségvállalásokhoz járulhatnak hozzá – mondta tegnap Szollár Domokos kormányszóvivő a sajtótájékoztatóján az április 1-jei változásokról szólva.

VG

Mától a 10 millió forintnál nagyobb értékű állami vagyon átruházásáról, illetve hasznosításáról nem dönthetnek a központi államigazgatáshoz tartozó szervezetek; ettől csak akkor lehet eltérni, ha a döntéshez a kormány is hozzájárul, ezt pedig a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozzák.

De egyéb változásokkal is kell számolni a hónap elejétől. Így azzal, hogy 69 új gyógyszer kerül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott készítmények körébe. Ezek vagy generikus (lejárt szabadalmi védettségű), vagy már eddig is támogatott hatóanyagot tartalmazó készítmények új formái. Ez utóbbiaknál vagy a hatáserősség, vagy a kiszerelés változott a már forgalomban lévő orvossághoz képest. A tb-listára került szerek közül 12 új tápszer. Az elmúlt negyedévben 34 cég 356 termékre nyújtott be árcsökkentési javaslatot az OEP-hez, ezek átlagos mértéke 3,5 százalék, és szinte minden betegségcsoportra alkalmazott termékkörre (például magas vérnyomás, fekély elleni készítmény, idegrendszeri gyógyszer) kiterjed.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvény értelmében a biztosító az autóban keletkezett kár helyreállításához szükséges költségek áfával növelt összegét csak akkor térítheti meg, ha a károsult számlája tételes és a jogszabályoknak megfelel. A totálkáros autót pedig csak külön műszaki vizsga után lehet kivonni a forgalomból.

Átlagosan 10,1 százalékkal nőhetnek a köbméterenkénti gázárak az egyetemes szolgáltatásban a március 15-i hatállyal módosított árképlet alapján. Ma azonban változhat a helyzet: az MSZP kezdeményezésére a kormány gazdasági bizottsága azzal a céllal vizsgálja meg az ügyet, hogy kimondja: nem lesz drágulás.

A mai napon hatályba lépő további változásokról itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva