Hírek

2010.04.30. 12:19

Miért akarja gyengíteni a forintot Orbán?

A Wall Street Journal (WSJ) egyik blogján olvasható bejegyzés szerint a görögországi válság és a leendő miniszterelnök, valamint a jegybank elnöke közötti konfliktus gyengítheti a forintot, ez viszont nem feltétlenül jelent gondot.

WSJ - Világgazdaság Online

A WSJ kolumnistája úgy látja, hogy a görög válság a forint gyengülését segítheti elő, ez pedig serkentőleg hathat az exportra és ezáltal a magyar gazdaságra is. Ezzel párhuzamosan – a jegybank kívánságának megfelelően – lazul a monetáris politika.

A lap megjegyzi, hogy további faktor lehet az Orbán Viktor és Simor András közötti konfliktus, amelyet jelez, hogy a leendő miniszterelnök offshore lovagokról beszélt a Magyar Nemzeti Bank vezetése kapcsán. Ha a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét összevonnák a nemzeti bankkal, akkor a miniszterelnök mandátumának 2013-as lejárta előtt eltávolíthatná Simor Andrást.

A WSJ meglátása szerint ha a Simor-Orbán viszály tovább erősödik, kockázatosabbá válhatnak a magyarországi eszközök, ez pedig magasabb kockázati prémiumot és így gyengébb forintot eredményezhet. Ha ez megtörténhet, előfordulhat, hogy a jegybank nem képes folytatni a monetáris könnyítést. A blogbejegyzés utolsó mondata szerint ha Orbán gyengébb forintot szeretne, sokkal egyszerűbb módszert találhatna erre, mint a jegybankelnöke eltávolítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva