Hírek

2010.04.02. 13:19

Ne most menjen eredetiségvizsgára – behalt a számítógépes rendszer

Még csak tegnap helyezték üzembe, de máris kaotikus helyzetet állított elő a meghibásodásával az eredetiségvizsgáló rendszerbe az a számítógépes program, amit Eclipse Zrt. készített állami milliárdokból – tudta meg az MR1 Kossuth Rádió.

MR1 Kossuth Rádió

A tegnapi káosz után ugyanis még ma sem működik megfelelően az eredetiségvizsgálat informatikai háttere – olvasható az MR1 Kossuth Rádió portálján.

A rendszert állami pénzből az az Eclipse fejlesztette, amelynek vezetői a Fővárosi Főügyészség indítványa szerint fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1,35 milliárd forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük alól bújtak ki.

Az érintettek nemcsak a lassúságra panaszkodtak, konkrét hibát is említettek: a rendszer például nem fogad el három megapixeles fényképet, holott a kormányrendelet ezt írja elő. A rendszert üzemeltető KEK Kh., vagyis a közigazgatási és elektronikus közszolgáltatások központi hivatala nem nyilatkozott. Közleményt adott ki délelőtt.

Eszerint zökkenőmentesen folyik az eredetiségvizsgálat, átlagosan huszonkilenc percig tart egy átvizsgálás. A rendszert az az Eclipse Zrt. fejlesztette, amelynek vezetői előzetes letartóztatásban vannak adócsalás miatt.

A szakemberek szerint míg korábban egy nap 1200-1400 vizsgálatot végeztek országosan, most ez az új rendszerrel 250 körül van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva