Hírek

2010.04.11. 21:44

Nemzetközi sajtóvisszhang - jobbraát és zűrzavar

A Reuters helyszíni tudosításban közli két közvéleménykutató becslését a kétharmados Fidesz-győzelemről, valamint beszámol az OVB kampánycsendet meghosszabbító döntéséről is.

Reuters - Világgazdaság Online

A Fidesz székházából két véleményt idéznek, mindkettő a kétharmadban reménykedik. A Reuters tudósítója, Than Krisztina megjegyzi: a kétharmad azt jelentené, hogy a Fidesznek sikerülhet életbevágóan fontos strukturális reformokat végrehajtani.

A Reuters idéz gazdasági szakembereket, akik az önkormányzati reformokat szorgalmazzák, valamint az egészségügy és az oktatás hatékonyságának javítását sürgetik, hogy az ország újra egy fenntartható növekedési pályára kerüljön.

A cikkíró megemlíti még, hogy a Fidesz kizárta a koalíciót a szélsőjobboldali Jobbikkal.

A hírügynökség egy másik cikke idézi Hann Endrét, a Medián vezetőjét, aki 270 parlamenti helyet jósol a Fidesznek. Az MSZP 55 helyre, a Jobbik 49-re, míg az LMP 12-re számíthat a közvélemény-kutató cég szerint

A Der Standard a magyar választásokról szóló összeállításában közli a Világgazdaság Online által is közölt felméréseket. Közlésük szerint a Fidesz 55-57 százalékot szerzett a választásokon, az MSZP 19-20 százalékot, a Jobbik 15-17 százalékot, míg az LMP 5 százalékot. Ugyanakkor a napilap online kiadása részletesen kitér a kampánycsend meghosszabbítása körüli hercehurcákra is.

A Der Standard szerint a 2006 után hozott módosítás már napközben hatalmas sorokat okozott egyes szavazókörökben. A napilap szerint a kialakult zűrzavart a 2007-ben benyújtott törvénymódosítás mellett az Országos Választási Bizottság döntése is szerepet játszott, amelyben késedelmesen hosszabbították meg a kampánycsendet és egyes szavazókörök nyitvatartását.

A Süddeutsche Zeitung Jobbratolódás Magyarországon címmel számolnak be a magyar választásokról. A napilap közli az exit poll eredményeket, és röviden kitér arra, hogy a választások napján több szavazóhelyiségben is sorok alakultak ki és az eredményt a rossz szervezés miatt csak később tudják közzéteni.

A Süddeutsche Zeitung is a Fidesz földcsuszamlásszerű győzelmét jósolja: becsléseik szerint a jobbközép párt a mandátumok kétharmadát szerezheti meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva