Hírek

2010.04.26. 11:38

Orbánnak le kéne mondania a kettős állampolgárságról

A Fidesz kétharmados választási győzelmét kommentálva a német üzleti körök lapja, a Handelsblatt kiemeli, hogy a választási eredmény több mint meglepetés.

Handelsblatt - Der Standard - Világgazdaság Online

Már a két héttel ezelőtt tartot első fordulóban világossá vált, hogy a magyarok ezt a földcsuszamlásszerű győzelmet akarták. A lakosság a nyolc éven ét regnáló szocialistákat teszi felelőssé Magyarország gazdasági szorult helyzetéért, ezért kellett a baloldaliaknak a politikai jelentéktelenségben eltűnniük.

A Handelsblatt a továbbiakban rámutat, hogy a következő magyar miniszterelnök rendkívül nagy hatalommal rendelkezik, amely ebben a formában egyetlen más európai országra nem jellemző. A lap felhívja a figyelmet arra: jelenleg az lesz a mindent eldöntő kérdés: vajon Orbán konzekvensen használja-e fel új hatalmát? Példaként említi hogy ha a döntéseket a jövőben kizárólag a központi kormány hozza meg Budapesten, akkor ez a döntési folyamatok és különösen a gazdaság szempontjából káros lesz.

A Der Standard osztrák napilap a magyar választásokról szóló összefoglalójban kiemelte, hogy ugyan a Fidesz adócsökkentéseket ígért a választási kampányban, a költségvetési mozgástere igencsak korlátozott. Ugyanakkor azt is hozzátette az ausztriai napilap, hogy a gyors kormányalakításnak és a határozott reformelkötelezettségnek pozitív üzenete lehet a piacok, illetve az IMF és az Európai Unió irányába. A napilap cikkében kiemeli, hogy Martonyi János megnevezése  külügyminiszterként folyamatosságot és stabilitást sugároz a magyar külkapcsolatokban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva