Hírek

2010.04.13. 17:39

OVB botrány: Szigeti Péter ma lemondhat - Ki a felelős?

Az OVB keddi ülésén ismét a jogalkotó parlamentet tette felelőssé a vasárnapi botrányért, de azt is nehezményezték a tagok, hogy a választási iroda nem látta el őket kellő információkkal.

Éber Sándor

Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem felelős a vasárnapi szavazási botrányért, amit el kell kerülni a második fordulóban – hangoztatta a testület keddi ülésén. Szigeti Péter elnök továbbra is főként a jogalkotó, vagyis a parlament felelősségét firtatta azért, hogy egyes szavazókörökben többórás sorban állás alakult ki. Halmai Gábor továbbra is amellett érvelt, hogy a szavazás befolyásolásának elkerülése erősebb alkotmányos jog, mint a közérdekű adatok minél előbbi kihirdetése. Az OVB alelnöke szerint nem tragédia, hogy az állampolgárok csak este 22 óra után tudják meg az eredményeket.

Többen azt hangoztatták, hogy a testület alulinformált volt, s nem tudták pontosan hány szavazókört érintett a probléma, s kiemelték, hogy a szavazás lebonyolítása nem az ő feladatuk. Halmai kifogásolta, hogy a már egy hete lehetett tudni az igazolással szavazók számát, így fel lehetett volna készülni az Országos Választási Irodának-nak (OVI) a tumultus megakadályozására.

Az OVB azt kéri az OVI-tól, hogy a második fordulóra készítsenek arról listát, hogy mely szavazókörben számíthatnak sok igazolással szavazóra.

A cikk nem ért véget, lapozzon ide

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva