Hírek

2010.04.27. 09:38

Rövidebb pórázon a hitelközvetítők

A teljes bankszektorra jellemző, hogy rosszabb annak a jelzálog-hitelállománynak a minősége, amit hitelközvetítők értékesítettek, mint amit a bankfiókok.

MR1 - Kossuth Rádió

 Az új szabályozásnak köszönhetően drasztikusan csökkenhet a banki ügynökök száma. Az eddig szabályozatlan piacon sok előírásnak kell megfelelniük, januártól pedig már törvény tiltja, hogy az ügyféltől is pénzt szedjenek a közvetítésért - hangzott el az MR1 - Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A számok alapján az látszik, hogy ügynök segítségével sok olyan ügyfél is hitelhez jutott, aki egyébként a banktól közvetlenül nem kapott volna kölcsönt, mert nem felelt meg a kritériumoknak.

Ez persze legalább annyira a bankok hibája, mint a közvetítőké, mert az ügynököt a jutalék hajtotta, a hitelek kockázata pedig már nem az ő problémája volt. A megszorult ügyfél pedig, ha nem is boldogan, de fizetett, hiszen kölcsönhöz juthatott.

Az ügynökök sokszor nem csak a banktól kaptak jutalékot, hanem az ügyféltől is, így a két helyről kapott pénz összesen akár a hitel 5-8 százalékáig is elment. Ez egy tízmillió forintos lakáshitelnél 500-800 ezer forintot is jelentett, nem véletlenül özönlöttek sokan erre a pályára, ahol gyakorlatilag semmiféle előírásnak nem kellett megfelelni a teljesen szabályozatlan piacon.

A bankok pedig a növekedési hajszában sok hitelt akartak nyújtani, ezért az ügynökök könnyen kereshették meg a jutalékot. A piacra kihelyezett jelzáloghiteleknek már 50-60 százalékát az ők hozták, így gyakorlatilag megkerülhetetlen tényezőkké váltak.

A CIB Bank most egyedülálló döntést hozott: a jövőben nem akar ügynökökkel dolgozni, hanem csak közvetlenül tartja a kapcsolatot az ügyfeleivel, pedig tavaly már az ingatlanhiteleik 65 százalékát közvetítők hozták. Az ügynököket fokozatosan építették le, ugyanis már a válság kitörésekor, amikor a hitelek elkezdtek bedőlni, látszott, hogy gondot okoz, ha nincs a banknak közvetlen kapcsolata az ügyfeleivel - mondja Lamboy Judit ügyvezető igazgató. Amit pedig megspórolnak az ügynökökön, továbbadják  az ügyfelekinek, így a bank a devizahiteleknél is olcsóbb forint alapú lakáshitellel rukkolt elő. A többi bank nem szakított ugyan az ügynökökkel, de a többség azért leépítette a nem megfelelően működő közvetítőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva