Hírek

2010.04.21. 06:00

Sír az ország egyharmada

Nem lehet hinni ma már a pollennaptárnak, hiszen a Föld klímájának megváltozása miatt hosszúra nyúlt a tél, és a korábban elhúzódó virágzás helyett számos fa és bokor egyszerre, nagy koncentrációban kezdte el szórni a pollenjeit. Hirtelen ezrek jelentek meg a szakrendelőkben. Szakemberek 1,5-2 millióra teszik a felső légúti allergiával küszködők számát, ám az egyéb allergiásokkal együtt a lakosság harmada érintett. Az allergia nem csak kellemetlen, de súlyos anyagi terhet jelent a betegeknek, és az egészségpénztárnak is.

Nógrádi Tóth Erzsébet

A hirtelen jött allergiaszezon után sem nyugodhatunk meg, hiszen az átlaghőmérséklet emelkedésével kitolódik a különféle növények és fűfélék virágzási ideje, így az allergiás betegeknek a korábbi éveknél tovább kell kezelni magukat. Pár éve még 16 milliárd forint körüli összeggel támogatta a tb az allergia és asztma elleni orvosságok árát, ám a korábbi 70-90 százalékos gyógyszerár támogatás mértéke mára 25 százalékra apadt, így jelentősen nőtt a lakosság terhe. Az egyik legkeresettebb, receptköteles, 30 tablettás allergia gyógyszerért közel 2200 forintot kell fizetnie a betegnek. Ám van, akinek naponta kétszer kell bevenni belőle, így a havi kiadás megduplázódik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Környezetegészségügyi Intézete szerint a múlt héten, az esős, hűvös idő hatására néhány város kivételével országszerte lecsökkent ugyan az összpollenterhelés, de például Kecskeméten kiugróan magas értékeket regisztráltak. Egyébként minden mérőállomáson a nyír pollenszemei voltak jelen legnagyobb mennyiségben. Lassan csökken a kőris virágporának, a ciprus- és tiszafafélék családjának pollenkoncentrációja, ám a fűzfák továbbra is virágoznak. Az ÁNTSZ aerobiológiai hálózata az országban 19 állomáson méri, mintázza és értékeli a növények és gombák légköri pollen/spóra koncentrációját.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva