Hírek

2010.04.15. 11:55

Sokkal hidegebb telek jönnek

Az idei tél harapós volt, de Közép-Európában sokkal hidegebb telek jönnek, mint az elmúlt esztendőkben – állítják a német Max-Planck-Intézet munkatársai. A kutatók ezt a napfolt tevékenységre, pontosabban annak hiányára alapozzák.

Világtudomány

A paradoxon az, hogy a hidegebb telek nem mérséklik a globális felmelegedést.

Az, hogy a napciklusok befolyásolják a Föld hőmérsékletét, már elég régóta ismert. Az Environmental Research Letters-ben publikált tanulmány szerint hosszútávon összefüggés van a napfolttevékenység és a különösen hideg európai telek között. Amikor nyugodt a Nap, az Atlanti óceánról érkező enyhébb szelek nem érik el Európa centrumát, és Közép-Európa a hideg északkeleti szelek uralma alá kerül, állítják a kutatók.(Fotó:Nasa)


A Világtudományban tavaly decemberben írtuk: hónapok óta várnak a kutatók arra, hogy ismét növekedjen a Nap aktivitása. Korábban a nyugodt Nap éve átlagosan 362 és fél napig tartott, de a mostani ciklusban már 770 nap telt el napfoltok nélkül. Ugyanakkor megjöttek az első jelek, hogy vége az inaktív fázisnak.

A cikk nem ért véget, lapozzon

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva