Hírek

2010.04.23. 13:15

Súlyos dilemma előtt a Fidesz

A bécsi székhelyű WIIW gazdasági kutatóintézet ma kiadott elemzésében a Fidesz várható kétharmados győzelmének következményeit elemzi.

Világgazdaság Online

Az intézet megállapítja, hogy a közvéleménykutatásokban utcahosszal vezető Fidesz részletes gazdasági program közzététele nélkül kampányolt, ami azzal az előnnyel jár, hogy az új kormány gyakorlatilag bármilyen intézkedést megtehet annak veszélye nélkül, hogy szembe kerülne a választások előtti ígéreteivel.

A  jövendő kormánypárt nyolcéves ellenzéki léte alatt hevesen ellenzett minden kormányzati reformot, amelyek közép- és hosszú távon egy fenntarthatóbb pénzügyi helyzetet eredményeztek volna - állapítja meg a WIIW. Rendkívül erőteljesen támadta mind a Gyurcsány-kormány 2006-os rövid távú fiskális stabilizációját, mind a 2008-tól kezdődő  válságmenedzselést is. A kutatóintézet szerint a Fidesz nem ismertel el még a Bajnai-kormány sikerét sem, amelynek révén az ország elkerülte a pénzügyi katasztrófát.

"Mindent figyelembe véve a Fidesz jelenlegi népszerűsége figyelemre méltó mértékben a párt támogatóinak illuzióin alapul: úgy gondolják, létezik fájdalommentes kiút Magyarország jelenlegi helyzetéből" - szól a jelentés.

A WIIW jelentése szerint az új kormány előtt álló első és legfontosabb feladat az idei év költségvetése. Az IMF jóváhagyását bíró 3,8 százalékos GDP arányos hiányt csak újabb ad hoc kiadáscsökkentésekkel lehet tartani, mivel a "beteg" MÁV és BKV, valamint néhány kórház és önkormányzat állami segítségre szorul. A bécsi intézet a problémák között említi az alkotmánybíróság döntése miatt kieső ingatlanadó-bevételek pótlásának forrását is. Mindez azt jelenti, hogy a kabinetnek vagy lefaragásokkal kell kezdeni a kormányzást vagy ejtenie kell a mostani hiánycélt. A WIIW - hasonlóan a legtöbb hazai elemzőhöz - szerint a Fidesz a második lehetőséget fogja választani. Egy 5 százalék körüli új hiánycélt minden bizonnyal a Valutaalap és az Európai Bizottság is elfogadhatónak tartana, hiszen ez illeszkedne a térség országainak hiányvárakozásaihoz.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva