Hírek

2010.04.15. 08:37

Több család kerülhet utcára szociális bérlakásból

A banki adósokat nem szabad kilakoltatni nyárig, az önkormányzati bérlakásából viszont már szerdán is kitettek egy családot Ózdon, és más településeken is terveznek kilakoltatásokat.

MR1 - Kossuth Rádió

Négy-öt településen körülbelül harminc család kerülhet májusban utcára önkormányzati szociális bérlakásból a Társaság a Szabadságjogokért információi szerint - közölte az MR1 - Kossuth Rádió Krónika című műsora.

„Jellemzően a legszegényebb emberekről van szó. Van aki mondjuk lakótelepen lakik, és nem tudta fizetni a fűtésszámláját, de vannak olyan történetek, ahol nem is nem fizetésről van szó, csak lejárt mondjuk egy fix idejű szerződés, így indoklás nélkül felmondják a szerződést, és nem biztosítanak helyette másik lakást. Kirakják őket utcára, adott esetben kiskorú gyerekekkel is.”

A Társaság a Szabadságjogokért szerint az önkormányzatoknak a szociális ellátási kötelezettségük alapján részletfizetést kellene engedélyezniük, vagy a bérleti szerződést kellene meghosszabbítaniuk. A TASZ kifogásolja, hogy míg a banki lakáshitelt felvevőket a gazdasági válság miatt az állam méltányosságból végrehajtási moratóriummal védi a kilakoltatástól, addig a hátrányos helyzetűek, a szociális bérlakásban élők nem kapnak ilyen védelmet. Sőt, a kilakoltatásukat épp a szociális ellátási kötelezettséggel rendelkező települési önkormányzatok kezdeményezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva