Hírek

2010.04.21. 08:41

Versenyfutás a keserű pirula beadásáért

Hálátlan feladatért szállnak ringbe május 6-án a brit pártok: ki hozza rendbe a nemzetközi pénzügyi válság nyomán megrogygyant gazdaságot és államháztartást?

Gaál Csaba

Túlzás nélkül történelmi választás előtt állnak Nagy-Britannia polgárai. Ha a jelenlegi népszerűtlenségére rácáfolva a Gordon Brown vezette Munkáspárt lenne a befutó, az a negyedik egymást követő győzelem lenne a párt számára, amire eddig nem volt példa. Ha az esélyesebb Konzervatív Párt alakíthat kormányt, az az elmúlt 60 év legnagyobb átpártolását jelentené a Munkáspárt szavazóitól, David Cameron pártvezér pedig a legfiatalabb miniszterelnök lenne a 19. század óta a maga 44 évével. Ha egyik párt sem szerez abszolút többséget, akkor 1974 óta első ízben alakulhat ki patthelyzet (hung parliament). Ebben az esetben Nick Clegg, az örök harmadik Liberális Demokraták vezetője dönthet, melyik nagy párt alakítson kormányt, bár formális koalícióra nem számítanak.

A választás kimenetele egyébként még nyitott. Bár a toryk sokáig 15 százalékponttal is vezettek a Munkáspárt előtt, mostanra ez 6-7 százalékpont körülire olvadt. Ez pedig a brit választási rendszer sajátosságai miatt nem lehet elegendő nekik a többséghez. Egyrészt a választókerületek határai nem követték a városokból folyamatosan a külvárosba és vidékre költöző konzervatív szimpatizánsokat. Másrészt a biztos helyeken a toryk nagyobb részvétellel szoktak győzni, mint ellenfelük. Végül sok liberális szimpatizáns utóbb mégis a Munkáspártra adja le taktikai szavazatát.

A jegyzet teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva