Hírek

2010.04.27. 10:23

WSJ: Erőteljes pozíciót képviselne az új kormány az IMF-fel szemben

Erőteljes pozíciót kíván képviselni az új magyar kormány a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval szemben a hitelmegállapodás újratárgyalásakor - emelte ki a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE) kedden, Orbán Viktor előző napi nemzetközi sajtóértekezletét ismertetve.

MTI Eco

Idézte tőle azt a kijelentést, hogy sem az IMF, sem az EU "nem a főnöke" Magyarországnak, és hogy ha Magyarország segítséget vesz igénybe, akkor tárgyalni kell, de tárgyalásnak nem az célja, hogy "diktátumokat hallgassunk meg".

A beszámoló kitért arra, hogy a magyar eladósodottság mértéke eléri az éves GDP 80 százalékát, ami a legmagasabb Közép- és Kelet-Európában, valamint hogy az eddigi kormány 3,8 százalékos GDP arányos deficitet tűzött ki célul erre az évre.

A The Wall Street Journal Europe cikke a Citigroup egyik budapesti közgazdászának a véleményét fűzte a jelentéshez, miszerint a nemzetközi pénzügyi intézmények valószínűleg eltűrik 2010-2011-re a magasabb hiányt is, ha a szerkezeti reformok javítják a növekedési kilátásokat. Saját értesüléseként a lap ehhez azt tette hozzá, hogy az IMF és a pénzügyi piacok valószínűleg jóváhagynák az idei büdzsé olyan felülvizsgálatát, amely a GDP 6 százalékánál nem nagyobb hiánnyal számol.

A Fitch hitelminősítő intézet ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a fiskális politika állandó lazulása, amely az elkövetkező néhány évben nem lenne képes stabilizálni, majd csökkenő pályára állítani az adósságterhet, "erősítené a negatív nyomást Magyarország szuverénadósság-besorolására" - olvasható a WSJE hasábjain.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva