Hírek

2010.05.22. 16:04

850 centin tetőzhet a levonuló ár

A legfrissebb számítások szerint akár a 850 centimétert is elérheti Szolnoknál a Tiszán jelenleg levonuló árhullám – közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

MTI

Lovas Attila tájékoztatása szerint az intenzív vízszintemelkedés miatt szombaton az igazgatóság illetékességi területének több szakaszán is árvízvédelmi fokozatot kellett elrendelni. Ez érinti a Hortobágy-Berettyó csatorna felső szakaszát a jobb parton Kisújszállás és Karcag térségében, a Tisza-tó jobb és bal partját Poroszló-Kisköre-Tiszafüred között, továbbá a Tisza mindkét partját Szórópuszta és Lakitelek, valamint Csongrád és Fegyvernek között. Ezeken a területeken reggel óta elsőfokú készültség van érvényben.

Ezzel egy időben másodfokra emelték a készültséget a Tisza jobb és bal partján Kisköre és Szórópuszta, illetve Fegyvernek és Tiszabura között, valamint a Zagyva visszaduzzasztással érintett alsó részén, Szolnok és Zagyvarékas között. Utóbbi folyón Jászberény és Újszász között továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn, míg Újszász és Zagyvarékas között másodfokúra mérsékelte a készültséget az igazgatóság – tette hozzá a védelemvezető.
 
Lovas Attila elmondta: az igazgatóság által felügyelt 630 kilométeres védvonalból már 540 kilométeren van valamilyen szintű árvízvédelmi készültség. Elsőfokon összesen 324, másodfokon 117, míg harmadfokon 100 kilométer hosszon védekeznek. A Zagyva apadására és a Tisza áradására tekintettel megkezdték az emberek, a felszerelések és eszközök átcsoportosítását a Tisza mellé – tájékoztatott Lovas Attila. A Zagyva mentén továbbra is 24 órás őr- és figyelőszolgálatot tartanak fenn, illetve védekeznek a szaporodó árvízi kísérő jelenségek ellen. Fakadóvizet összesen 17 kilométeren, szivárgóvizet 11 kilométeren, míg talpszivárgást eddig 10 kilométer hosszon észleltek.
 
A következő napok kilátásairól szólva az igazgató elmondta, hogy a Tisza árhulláma jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik. A legfrissebb számítások alapján a Tisza középső szakaszán végig harmadfokot meghaladó vízállásokkal: Tiszafürednél május 29-én 740-780, Kisköre-alsónál 29-30-án 840-880, Szolnoknál 30–31-én 810–850, míg Csongrádnál június 1-én 700-740 centiméterrel tetőzik majd. Emiatt az érintett vidékeken, a mezőgazdasági területeket és a szolnoki mentetlen üdülőövezetet is beleértve, a teljes hullámtér víz alá kerül – hangsúlyozta Lovas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva