Hírek

2010.05.18. 07:12

A bankok valóban "meg akarták vezetni"? Hitelminősítők reflektorfényben

Standard and Poor,s, Moody,s, Fitch,s: megannyi rettegett név a nemzetközi pénzvilágban. Az ő értékelésük jelzi a befektetők számára, mekkora kockázatot vállalnak a bankok, pénzügyi intézmények vagy államok által kibocsátott értékpapírok vásárlásával. Az AAA jelzés a lehető legjobb osztályzat, a befektető biztosra mehet, a CCC jelzés pedig a már "bóvlinak" tekinthető, hallatlanul kockázatosnak tartott pénzügyi termékeknek jár.

MTI Eco

Bár számos hasonló intézmény működik a világon, 1975-ben az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) ezt a három nagy múltú pénzügyi céget emelte ki Országosan Elismert Statisztikai Értékelő Szervezetként (NRSRO). Az elmúlt héten azonban Andrew Cuomo New York-i főügyész e három szervezet képviselőit is beidézte annak a vizsgálatnak keretében, amelynek során négy nagy amerikai és négy európai banknál kutatja, vajon megtévesztő adatokat szolgáltattak-e pénzügyi termékeikről az értékelőknek.

James Bond klasszikus formulája szerint az első gyanús eset lehet véletlen, a második egybeesés, de a harmadik már minden bizonnyal ellenséges akció. A formulát a pénzvilágra alkalmazva felmerül a kérdés: ha beigazolódik, hogy a bankok valóban "meg akarták vezetni" hitelminősítőket és rajtuk keresztül a befektetőket, hogyan fordulhatott elő, hogy ez rendre sikerült is, lehet ez puszta véletlen? Ez a kérdés már a subprime-válság óta folyamatosan napirenden van.

A cikk nem ért véget, lapozzon ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva