Hírek

2010.05.04. 07:16

A görögöknél nemzeti sport az adócsalás

A görög gazdasági válság hátterét érzékelteti a The New York Times athéni írása, amely azt kutatta, hol mutatható ki a görögök vagyona, és arra a következtetésre jutott, hogy mindenhol, csak nem az adóbevallásokban.

MTI Eco

Athén gazdag északi elővárosaiban, ahol a nyári hőmérséklet gyakran megközelíti a 40 fokot, alig 324 lakos tüntette fel adóbevallásában, hogy rendelkezik úszómedencével. Az adóhivatal egészen más eredményt kapott, amikor megvizsgálta a fényűző villákban bővelkedő térségről készült műholdas felvételeket: 16.974 medencét számlált össze.

Görögországban az adócsalás valósággal életformának tekinthető. A jelenség fontos szerepet játszott a görög adóssághiány-válságban. Most, amikor az ország megkísérli pénzügyileg rendbe tenni háza táját, a kormány soha eddig nem tapasztalt módon célozza meg ennek a gyakorlatnak a felszámolását.

Különböző tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a kormány évente akár 30 milliárd eurót (kb. 800 milliárd forint) is veszíthet az adócsalások miatt.

A cikk nem ért véget, lapozzon ide

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva