Hírek

2010.05.13. 07:06

A mostani benzinárak mellett többen választhatják a bioetanolt

Ahogy feljebb és feljebb kúszik a hagyományos üzemanyagok ára, úgy nő az érdeklődés a különböző alternatív megoldások iránt.

VG

Igaz, hogy 20 százalékkal többet fogyaszt a gépjármű autógázból vagy bioetanolból (E85), áruk azonban mindenképpen megéri a tankolásonként realizált átlag 30 százalékos megtakarítást – állítja a Magyar Bioetanol Szövetség.

„Az alternatív E85-ös üzemanyag értékesítésére mindig is hatással volt az E95-ös benzin árának változása: a tavalyi 240 forintos árszint nem kedvezett az eladóknak, azonban az idén az egyre emelkedő árú hagyományos üzemanyagok mellett kiugró értékesítésre számítunk. A szövetség becslése szerint az idei év első felében a tavaly egész évben eladott mennyiség kétszeresével számolhatunk” – mondta Héjj Demeter.

Jelenleg konkrét statisztika még nem áll rendelkezésre az idei értékesítésekről, a szövetség elnöke szerint majd a nyári hónapok után látható a valódi keresletnövekedés, a bioetanol piaca várhatóan akkorra áll majd be.

A szervezet úgy látja, az idén az alacsony és a magas komponensű bioetanol üzemanyagok eladása eléri és minden bizonnyal meg is haladja a 10 százalékos piaci részesedést. Héjj Demeter szerint az E85-ös üzemanyag ára is folyamatosan emelkedik, de ennek hátterében nem termelési, hanem kizárólag piaci árazási okok húzódnak meg.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva