Hírek

2010.05.22. 15:58

A szlovákok szerint a magyarok az orosz modellt követik

A szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke szerint az orosz modellt követi a kettős állampolgárságról szóló magyarországi törvénytervezet.

MTI

Szerinte Moszkva ezt használta ki, amikor katonailag beavatkozott Grúziában. "Nagyon jól tudjuk, mi történt, miután (Oroszország) Grúziába ment megvédeni az állampolgárait; ez egész Európát, sőt az egész világot felháborította. Pontosan ez az, amit Budapest most követ" - jelentette ki Juraj Horváth a közszolgálati szlovák rádió szombati vitaműsorában. A magyar lépéseket "orosz ruletthez" hasonlította, azt állítva: Budapestet nem a szlovákiai magyarok érdeklik, hanem mindez "Magyarország, az új magyar kormány érdeke".

Horváth több esetben említette Koszovót is, ahol szerinte szintén harcok nélkül került sor a tartomány önállósulására Szerbiától. Idézte Németh Zsolt fideszes politikus kijelentését, miszerint "a kettős állampolgárság és az autonómia összetartoznak". A külügyi bizottság elnöke szerint sérti a nemzetközi jogot, hogy a határon túli magyarok magyarországi lakóhely nélkül kapnának magyar állampolgárságot. Szerinte Pozsonynak leginkább az nem tetszik, hogy Budapest nem konzultált az ügyben a szlovákokkal.
 
Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke butaságnak és alaptalannak minősítette bármiféle párhuzam megvonását a kettős állampolgárság problémája, illetve Grúzia és Koszovó között. "Grúziának vagy a balkáni modelleknek semmi közük sincs a témához, a szlovák kormány saját magát ijesztgeti ezzel, s a választók megrémisztésére használja ki a témát" - mutatott rá a magyar politikus.
 
Hangsúlyozta: Szlovákia és Magyarország egyaránt tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, s kizárt köztük a fegyveres konfliktus. Hozzátette: az MKP azon van, hogy mindkét oldalon megnyugtassa a felborzolt kedélyeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva