Hírek

2010.05.20. 15:05

A társadalom fejlettsége meghaladja a gazdaságét

A magyar társadalom fejlettsége közepes, ami némileg meghaladja a gazdaságét - derült ki a Társadalmi Haladás ECOSTAT Indexből (THI), amelyet a kutatóintézet először publikált a Bővülő Európa című kiadvány 2010. első negyedévi számában.

MTI Eco

A 2010. január 1. és 2011. június 31. közötti spanyol-belga-magyar EU elnökségre koncentárló kiadványt bemutató sajtótájékoztatón Zádor Márta, az ECOSTAT megbízott főigazgatója elmondta, hogy az általuk publikált indexet (THI) a társadalmi fejlődés átfogó jellemzésére dolgozták ki, 16 gazdasági és mintegy 90 társadalmi mutatót összevetve alakítják ki az 1-5 közötti értéket. Az összevetés alapja az uniós átlag, egyes esetekben az EU maximum.

A THI szerint a magyar társadalom összevont fejlettségi szintje közepes, azaz 3,18, némileg magasabb a gazdaság 2,72-es szintjénél.

A kutatóintézet szerint a magyar gazdasági fejlettség egyre növekvő elmaradása az uniós átlagtól főként az erőteljesebbé váló külső és belső egyensúlytalanság következménye. A magyar gazdaság érezhető fejlődése az infrastruktúra - úthálózat, közműellátás - területén következett be.

A THI rámutat arra is, hogy a magyar társadalom leggyengébb pillérét a népességre és a családokra vonatkozó jellemzők jelentik, bár az ország lemaradása ezen a területen az "öregedő európai társadalmakhoz" képest nem olyan drámai.

Az ECOSTAT felhívja a figyelmet arra, hogy a munkaerőpiac 2,56-os átlaga és a mínusz 0,44-es demográfiai trend javításra szorul.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva