Hírek

2010.05.13. 12:56

Borulhat a forgatókönyv? - Pengeváltás a bizottsági posztokról

Csütörtökön dönt a parlamenti bizottságokba delegált elnökeinek és alelnökeinek személyéről az MSZP – tudta meg a Népszabadság. A jelenleg is zárt körben tartó tanácskozáson heves vita alakult ki a bizottsági elnöki helyek leosztásáról: elképzelhető, hogy a teljes csomagot visszaadják a Fidesznek és újraosztást kérnek.

nol.hu

Reggel kilenc óra óta tanácskozik az MSZP parlamenti képviselőcsoportja a Képviselői Irodaházban. A zárt ajtók mögötti ülésen információink szerint érdemi és heves vita alakult ki a bizottsági helyek leosztásával kapcsolatban – tudta meg a Népszabadság.

Az MSZP ugyanis jelen állás szerint három parlamenti bizottság elnöki tisztségét, a költségvetési-, a foglalkoztatáspolitikai-, illetve a fogyasztóvédelmi bizottság vezetőségét kapta meg. Lemondott viszont a nemzetbiztonsági bizottság elnökletéről, amely így a Jobbikhoz került. Ez utóbbi kapcsán az MSZP a Fideszre, a Fidesz az ellenzéki pártokra mutogat.

A Népszabadság információi szerint az MSZP által kialkudott három elnöki hely közül a költségvetési bizottság vezető pozíciója hozhat érdemi versenyt házon belül. Három politikus kapott komoly jelölést: Szekeres Imre, Veres János és Burány Sándor. A lap úgy tudja, Burány Sándor a legesélyesebb a posztra.

A foglalkoztatáspolitikai bizottság szocialista elnöke Gúr Nándor lehet, miután a szintén jelölt Kiss Péter nem ambicionálja a posztot. A fogyasztóvédelmi bizottság első embere pedig Simon Gábor választmányi elnök lehet.

Ami a bizottsági alelnöki posztokat illeti, a lap információi szerint a fenntartható fejlődés bizottság egyik szocialista alelnöke Szabó Imre, Szanyi Tibor vagy Baracskai József lehet, s jelölést kapott az angyalföldi polgármester, Tóth József is.

Az agrárbizottság alelnöke Gőgös Zoltán lehet, a külügyi bizottságé Kovács László, a honvédelmi bizottság alelnöki székére pedig Iváncsik Imre, Juhász Ferenc és Vadai Ágnes kapott jelölést.

A gazdasági bizottság alelnökségére is többen pályáznak: Józsa István, Baja Ferenc, Oláh Lajos és Mandur László. A mentelmi bizottság második számú vezetője szinte biztosan dr. Simon Gábor, a párt országos etikai bizottságának elnöke lesz.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség is csütörtökön véglegesíti a parlamenti személyi kérdéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva