Hírek

2010.05.05. 14:18

Figyelem! Június 1-jétől a mostani fél évről 3 napra csökken a fizetési meghagyás kiadása

Június elsejétől a közjegyzők végzik a fizetési meghagyásokkal kapcsolatos feladatokat.

Kende Katalin

 A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elektronikus rendszere révén az e-úton benyújtott kérelmek alapján a mostani átlagosan fél év helyett három nap alatt kibocsátják a fizetési meghagyást, de a hagyományos papíralapú ügyintézés is mindössze 15 napba telik. A bíróságok évi 600 ezer ügytől mentesülnek. Az ügyvédek szerint a megújult eljárás hozzájárul a jogállamiság hatékonyságához, és növeli a jogbiztonságot.

Tóth Ádám, a MOKK elnöke a Világgazdaságnak elmondta: már folyik az e célra kifejlesztett elektronikus rendszer próbaüzeme. Egyszerűbben, lényegében változatlan költségekkel, de sokkal gyorsabban érvényesíthetők a lejárt pénzkövetelések. Bár a cégek forráshiányát nem orvosolja, egyes megítélések szerint némiképp gátat szabhat a körbetartozásoknak is az eljárás új módja. A fizetési meghagyás iránti kérelmet a jogi személyek kizárólag elektronikus úton, a MOKK honlapján keresztül nyújthatják be. Nem jogi személyiségű társaságoknak, szervezeteknek csak jövő január elsejétől lesz kötelező az elektronikus út. A természetes személyeknek ugyanakkor megmarad a papíralapú beadvány lehetősége.

A közjegyzők arra számítanak, hogy a kérelmek mintegy 75 százalékát elektronikus úton kapják majd. Ezeket a központi szerver szignálja számukra, ezáltal körülbelül a számítások szerint napi hat-tíz beadvánnyal terhelve őket. Ennek kidolgozásánál az azonos teherelosztáson túl azt is figyelembe vették, hogy az ország bizonyos területein igen lecsökkent a közjegyzői ügyforgalom, az irodák 20 százaléka súlyos gazdasági helyzetben van – mondta Tóth Ádám. Felhívta a figyelmet az űrlapok helyes kitöltésének a fontosságára.

A cikk folytatásában további részletek itt olvashatók!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva