Hírek

2010.05.21. 10:35

Hitelközvetítők: aki marad, nyer! A túlélésért küzdhetnek az ügynökök

A lakossági hitelezés várható felfutásával megnőnek az alkalmazkodni képes közvetítők esélyei

Világgazdaság Online

Egy sor, ettől az évtől hatályos jogszabályváltozással kell szembenézniük a Magyarországon működő hitelközvetítőknek, ami jelentősen lecsökkentheti a tavasszal még 30-40 ezresre taksált létszámot. Amelyik ügynök – vagy hálózat – viszont képes időben alkalmazkodni a törvényi előírásokhoz, és a szolgáltatói elvárásokhoz, egy-két éven belül megerősítheti pozícióit.

Kis túlzással a túlélésükért küzdenek az idén a hazai hitelközvetítők: egyrészt meg kell felelniük egy sor jogszabályváltozásnak, másrészt jóindulattal is egy stagnáló piacon tevékenykedhetnek, harmadrészt pedig a bankok megváltozott üzletpolitikájához is alkalmazkodniuk kell.

Ami a jogszabályi környezetet illeti, módosításokban nincs hiány. Talán az egyik legfontosabb változás, hogy a több szolgáltatónak is dolgozó független hitelközvetítők csak szeptember utolsó napjáig tevékenykedhetnek a korábbi feltételek mellett, azt követően csak akkor, ha megszerezték a pénzügyi felügyelet engedélyét.

Mérhető teljesítmény

A MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég üzemeltetésében régóta elérhetőek az egyes befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, és unit-linked eszközalapok összehasonlító adatai. A szolgáltatás nemcsak az egyes termékek hozamát adja meg többféle időtávra, de bemutatja azok kockázatát, és a kockázattal súlyozott hozameredményeket is. A cég a Világgazdasággal közös fejlesztésben hamarosan kiterjeszti szolgáltatását iPhone-ra is.


 A felügyeleti engedély vizsga letételéhez kötött: vizsgát pedig az, a legalább középfokú végzettségű személy tehet, aki a hatósági képzést elvégezte. A vizsga egyebek mellett a pénzügyi piacok ismeretéből, általános jogi ismeretekből és a lakossági megtakarítási, és befektetési termékek jellemzőinek ismeretéből áll. Ez erőpróba elé állítja majd az érintetteket, hiszen a tapasztalatok szerint kevés közvetítő rendelkezik szakirányú felsőfokú végzettséggel, a többiek számára ez az év áll rendelkezésre a szükséges bizonyítványok megszerzéséhez.

Szintén ettől az évtől él az a szabály, hogy a független közvetítők csak felelősségbiztosítás birtokában tevékenykedhetnek. (A függő ügynökökért az adott pénzügyi szolgáltató felel.) A több szolgáltatónak dolgozó ügynökök emellett több ajánlatot is kötelesek megismertetni az ügyféllel, illetve közölniük kell a közvetítőknek azt is, hogy jutalékot kapnak tevékenységükért.

Ezeknek a változásoknak pedig gyaníthatóan nem minden ügynök tud megfelelni, egyrészt a rendelkezésre álló idő rövidsége, másrészt a szakma heterogén összetétele miatt. (A gazdasági válság kitörésekor sok kilátástalan helyzetbe került, állását elvesztett ember közvetítésre adta a fejét, hiszen az nem járt komoly anyagi befektetéssel.)

A nagyobb hitelközvetítő cégek által 30-40 ezer fősre taksált közvetítői állományt tovább csökkentheti, hogy a hitelpiac alakulása sem kedvez az értékesítésnek. Az ügynökök által jól eladható, jelzálog alapú hitelek új folyósításainak összege tavaly kevesebb, mint a felére esett vissza, és a háztartásoknál lévő hitelállomány is zsugorodott. Mindez makacsul alacsony kereslettel, növekvő munkanélküliséggel, és egészen az utóbbi hónapokig csökkenő reáljövedelmekkel párosult, ami nem könnyíti meg a közvetítői piacon érvényesülni kívánó vállalkozók életét.

Mindemellett a bankok hozzáállása is módosult némileg az ügynöki értékesítéshez. Az elmúlt időszakban több hitelintézet is rámutatott arra, hogy az ügynökök által értékesített portfóliója rosszabb minőségű, mint a fióki eladású. (Ez ellen persze a hitelközvetítők – joggal – tiltakoznak, hiszen az általuk kötött hitelszerződéseket is jóvá kellett hagyni valakinek.)

Mindenesetre kisebb vagy nagyobb mértékben, de minden bank újragondolta a hitelközvetítői együttműködésre vonatkozó stratégiáját a közelmúltban. 

Erről és a fontosabb változásokról itt olvashat részletesen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva