Hírek

2010.05.13. 12:16

Hullanak az építőipari cégek, több az adósságszédelgő

Jelentősen lassult a bedöntött cégek számának növekedése az építőiparban, az ágazat azonban még mindig igencsak zilált képet mutat – derül ki az Opten adataiból.

Opten

Az építőipar fertőzöttsége nem enyhült, továbbra is sokkal több a felszámolás alá vont cég, mint a nemzetgazdaság egészében. A cégalapítás rég látott lendületet vett, ami az adósságszédelgők növekvő aktivitására is utalhat. Meglepetést hoztak az áprilisi felszámolási adatok az építőiparban. Az ágazatban újonnan indított felszámolások számának növekedési üteme csökkent.

A negyedik hónapban 310 céget vontak fizetésképtelenségi eljárás alá a hitelezők, ez 53-mal kevesebb, mint márciusban volt – adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. Ebben az évben csak februárban indítottak ennél kevesebb eljárást. Ez az ingadozás azonban az építőipar szezonális jellegének tudható be. Az egy évvel korábbihoz képest 7,2 százalékos a növekedés, ami 21-gyel több új eljárást jelent, mint amennyi tavaly áprilisban indult. „Egyetlen hónap adataiból messzemenő következtetést nem lehet levonni, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az első negyedévben 15 százalékkal több cég dőlt be, mint egy évvel korábban” – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva