Hírek

2010.05.10. 17:44

Indul az országos tájérték vadászat!

A magyar táj értékeinek széles körű megismerése érdekében a TÉKA konzorcium "Értékvadászat" címmel országos akciót, versenyt hirdet iskolák, intézmények, civil szervezetek, valamint magánszemélyek számára. A Norvég Alap több mint 300 millió forinttal támogatja a programot.

Világgazdaság Online

A létrejövő adatbázisból megtudhatjuk, utazásaink során hol, mit érdemes megnézni, és magunk is feltölthetjük az általunk felfedezett értékeket. A szakemberek, önkormányzatok a tervezett szolgáltatások keretében elengedhetetlen információkhoz jutnak a települések fejlesztési, rendezési terveinek elkészítéséhez, hozzájárulva a tájvédelemhez és a kulturális örökség megőrzéséhez.

A magyar táj értékeinek széles körű megismerése érdekében a TÉKA konzorcium "Értékvadászat" címmel országos akciót, versenyt hirdet iskolák, intézmények, civil szervezetek, valamint magánszemélyek számára. A pályázatra jelentkező csapatoknak (iskolai osztályoknak, intézményeknek, civil szervezeteknek) a környezetükben található tájértékeket kell felmérniük, majd az értékekről fotót és rövid leírást kell készíteniük és eljuttatni a szakmai zsűrihez.

Magánszemélyek is összemérhetik tudásukat, kétszer két kategóriában: itt a legtöbb, illetve a legszebb gémeskutakat, valamint forrásfoglalásokat felkutatók részesülnek elismerésben.

A Norvég Alap több mint 300 millió forinttal támogatja ezeknek az értékeknek a feltárását, adatbázisba rendezését – az úgynevezett Tájérték Kataszter (TÉKA) létrehozását – illetve azt, hogy mindez az interneten is elérhető legyen.

A projekt öt szervezet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat. együttműködése révén valósul meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva