Hírek

2010.05.19. 08:41

Kinek jó a gyenge euró?

A görög hitelválság miatt gyengélkedő euró komoly segítséget jelenthet a monetáris unión, de leginkább az egész EU-n kívülre exportáló országoknak.

VG

A közös fizetőeszköz alacsony árfolyama ugyanakkor önmagában még nem biztosíték az exportvezérelt kilábaláshoz. Van olyan ország – Németország –, amely még a válság idején is növelni tudta Kínába irányuló kivitelét, mások – pl. Franciaország – folyamatos pozícióvesztésben vannak. A többi között ez is kiderül, ha górcső alá vesszük az egyes tagországok exportteljesítményének alakulását s az azt befolyásoló néhány okot.

Mindenesetre egyes elemzők szerint az igen alacsonynak számító 1,2 dolláros euróárfolyam lenne megfelelő ahhoz, hogy az eurózóna egésze kihasználhassa az ázsiai kereslet bővülésében rejlő lehetőségeket.
A kevésbé versenyképes termékekkel piacra lépő vagy az egyoldalú kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező tagállamok számára kevés a gyenge euró a kivitel felpörgetéséhez. A bővülésre leginkább rászorult, eladósodott dél-európai országok esetében pedig halmozottak a problémák, mert a kevéssé versenyképes termékstruktúra mellett az export GDP-beli aránya is alacsonyabb, így az a növekedéshez sem járhat hozzá túl nagy mértékben.

Aktuális árfolyamokat itt megnézheti

A cikk még nem ért véget, lapozzon ide a folytatáshoz

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva