Hírek

2010.05.14. 07:37

Ma alakul meg az új Országgyűlés - Botrányt szimatolnak

Bár kétségtelen, hogy a parlamenti alakuló ülés nagyon fontos pillanat a nemzet és a társadalom életében, a szokásosnál mégis nagyobb érdeklődés kíséri a ma délutáni eseményt. A közvélemény ugyanis botrányt szimatol. Számos kérdés lebeg a levegőben.

Vég Márton

Megnyitja-e az ülést Sólyom László államfő, ha meglátja Vona Gábort gárdamellényben? Kivonul-e az MSZP-frakció? Melyek lesznek a kétharmados többséget szerző Fidesz-KDNP frakciószövetség első törvényjavaslatai?

Hogy új szelek fújnak már a T. Ház folyosóin, azt tökéletesen érzékelteti, hogy a húszéves szokásjoggal szemben az új parlament tagjai nem hívhatják meg rokonaikat az ülésre. Az eseményre ugyanis meghívót kapott valamennyi korábbi miniszterelnök, az Országgyűlés eddigi elnökei, a parlament által megválasztott tisztségviselők, és szép számmal képviseltetik magukat a diplomáciai testületek tagjai is. És nincs több hely.
Ha elmarad a botrány, akkor a szokásos forgatókönyv szerint zajlik le az alakuló ülés. A Himnusz után beszédet mond Sólyom László államfő, majd felkéri az ülés vezetésére a korelnököt és a korjegyzőket. Meghallgatják a választási beszámolókat, s a napirend szerint ezután következik a frakciók megalakításának és vezetőik nevének a bejelentése. Elvileg titkos szavazáson választják meg a T. Ház tisztségviselőit: az elnököt, az alelnököket és a jegyzőket.

Ám Schmitt Pált már régen megnevezte a Fidesz házelnöknek, igaz, csak a tegnapi frakcióülésen döntöttek az alelnökök személyéről. Végül kormánypárti oldalról Lezsák Sándor, Jakab István és Latorcai János töltheti be ezt a posztot. Az MSZP Ujhelyi Istvánt, míg a Jobbik Balczó Zoltánt találta alkalmasnak erre a feladatra.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva