Hírek

2010.05.18. 16:48

Május 29-én tehet esküt az Orbán-kormány

Orbán Viktor és kormánya május 29-én teheti le az esküt. Az új kabinet több szigorítást is kezdeményez a Btk.-ban, például a három csapás bevezetését.

Világgazdaság Online - Éber Sándor

Május 29-én, szombaton tehet esküt az Országgyűlésben Orbán Viktor és kormánya – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság ülése után. Lázár János a kormányalakítás menetrendjét ismertetve közölte, hogy a miniszterelnök-jelölt a hétvégén terjeszti az Országgyűlés elé a programját, amelynek tárgyalását május 25-én kezdi a parlament. A programvita kétnapos lesz, azt követően pedig, május 27-28-án az illetékes bizottságok meghallgatják a miniszterjelölteket.

A hétfőn benyújtott büntető törvénykönyv-módosítások már a kihirdetésüket követő 30. napon hatályba lépnének. A Fidesz és a KDNP visszaállítaná a 2003. március 1-jét megelőző büntetéskiszabási szabályokat a határozott ideig tartó szabadságvesztésnél, azaz az úgynevezett „középmértékes büntetést”. A Dávid Ibolya igazságügy-miniszterségének kezdetén bevezetett szabályt sokan támadták azzal, hogy megköti a bírák kezét.

Az Egyesült Államok több államában érvényben lévő három csapás bevezetésével „a bűnhalmazatban lévő legsúlyosabb bűncselekmény” büntetési tételének felső határát a kétszeresére, akár életfogytigra is emelhetik, ha azok közül legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekmény. Az erőszakos többszörös visszaesővel szemben nem lehetne enyhíteni a büntetést.

További javaslatokról (tanárverések, holokauszttagadás büntetése, illetve népszámlálási törvény módosítása) itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva