Hírek

2010.05.31. 09:38

Martonyi Szlovákiáról: Máris titkos tárgyalások folynak

Lesznek személycserék a Külügyminisztériumban, kisebb és elkötelezettebb apparátusra van szükség, akárcsak a közigazgatás más területein is - erősítette meg a Duna Televíziónak adott vasárnap esti nyilatkozatában Martonyi János, az új magyar külügyminiszter.

Duna Televízió

Szlovákiának a magyar állampolgárság könnyített megadására tett heves reakcióiról azt mondta: a szlovák politikusok saját, a XXI. században nem igazán korszerű államfelfogásuk foglyai. A szlovák "ellentörvény" pedig aligha lesz majd automatikusan alkalmazható a magyar tárcavezető szerint. 

A Szlovákiában felbukkant magyarellenességet az új magyar kormány kezelni fogja, a megszüntethetősége viszont kérdéses - szögezte le az új magyar külügyminiszter. Ennek oka pedig egy, a szlovák és a magyar politikai felfogásban mutatkozó lényeges eltérés.

A szlovák politikai elit ma is az abszolút területiség gondolatkörébe zárta be saját magát. Nem veszi észre, hogy a XXI. században ez abszolút területiség nem érvényes már - szögezte le Martonyi János. Hozzátette: a világban ma százmilliónyi ember él nem az állampolgársága szerinti országban, továbbá százmilliónyi embernek van többes identitása, több nyelve és esetleg több állampolgársága. Úgy véli: csak az USA-ban él egymillió olyan személy, aki kaphatna magyar útlevelet.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva