Hírek

2010.05.20. 11:53

Medgyessy: A cselekvés lesz a kétharmad próbája

A devizahitelezésből fakadó problémákért a jegybankot is okolja a volt kormányfő.

Duna Televízió

Nem volt elegáns, sem igazságos az MSZP részéről a Fidesz-KDNP "kétharmadával" kampányolni a "demokrácia védelmében" - hangzott Medgyessy Péter volt kormányfő értékelése az áprilisi országgyűlési választásokról. Az egykori miniszterelnök a Duna Televízió reggeli műsorában nyilatkozott a választás utáni helyzetről és aktuális kérdésekről.  A nemzeti bankot például részben felelősnek tartja a hazai lakossági devizahitelezés "elharapódzásáért", mivel nem tartotta elég alacsonyan a forint kamatát az euró, a svájci frank avagy a japán jen kamatához képest. 

A forint pillanatnyi árfolyamát itt megtekintheti!

A kormányra készülő pártok kétharmados parlamenti többsége önmagában sem nem jó, sem nem rossz, mutat egyfajta állapotot; attól függ, mire használják - így értékelte az áprilisi választások utáni magyar belpolitikai helyzetet Medgyessy Péter volt kormányfő a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában.

Azt viszont megjegyezte: sem elegáns, sem igazságos nem volt az MSZP részéről a Fidesz-KDNP "kétharmadával" kampányolni, úgymond a demokrácia védelmében. "Az MSZP és az SZDSZ 1994-1998 között a mostaninál jóval nagyobb, hetven százalék feletti győzelmet aratott. Az nem volt a demokrácia kockázata?" - érvelt a volt miniszterelnök.

A demokrácia önmagában kockázatos - vélte a politikus. Szükség van a hatalmat ellenőrző médiakontorollra, civil kontrollra, és felkészült ellenzékre, "és akkor nincs tragédia".

Orbán Viktor leendő kormányfő várható politikájáról Medgyessy Péter úgy nyilatkozott: nehéz erről még véleményt mondani, hiszen még csak most jön a kormányzás java. Majd hozzátette: "Egyet tudok mondani, amit világosan látok: Orbán Viktor sokat változott az elmúlt nyolc évben, és ez nagyon jó." 

A devizahitelesek problémáival kapcsolatban a volt miniszterelnök megerősítette: a devizában való eladósodás hazai elharapózásáért a nemzeti bank is felelős annyiban, hogy nem tartotta elég alacsonyan a forint kamatait, így jelentős kamatkülönbség alakult a forinthitelek és a devizahitelek között - az utóbbiak javára. "Mindenkit arrafelé tolt ez a rendszer, hogy menjen bele a devizahitelekbe. A bankok nem igazán hívták fel a figyelmet ennek az óriási kockázataira" - szögezte le Medgyessy Péter. 

A jegybank felelősségével kapcsolatban annyit még megjegyzett: a forint kamata természetesen nem csak a jegybank pénzpolitikáján, hanem a költségvetési politikán és a gazdaság egészének állapotán is múlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva