Hírek

2010.05.01. 08:23

Mit etetnek velünk? Egyre több vevő figyel a vegyi anyagokra

Tavaly óta számottevően emelkedett azok aránya, akik úgy vélik, a mesterséges vegyi anyagok akár súlyosan is károsíthatják az egészséget; a Medián felmérése szerint áprilisában a válaszadók csaknem háromnegyede volt ezen a véleményen, és a lakosság csupán 2 százaléka szerint nem károsítják az egészséget a mesterséges vegyi anyagok - tartalmazza a Levegő Munkacsoport legfrissebb, a témáról készített összegzése.

MTI Eco

A lakosság 22 százaléka szerint egyáltalán nem, 41 százaléka szerint inkább nem garantálják a jelenlegi szabályok a hétköznapi termékekben lévő vegyi anyagok biztonságát. Az emberek 89 százaléka szerint továbbra is a gyártók felelősek a termékeikben található vegyi anyagok biztonságáért. A válaszadók 53 százaléka említette az ezzel foglalkozó állami szervek felelősségét, 45 százalék pedig a kereskedőkét és forgalmazókét.

A Levegő Munkacsoport megbízásából a Medián március 26-30. között 1.000 felnőtt lakost kérdezett a mesterséges vegyi anyagokkal kapcsolatos lakossági ismeretekről, véleményekről. A kutatás részben megismételte a tavaly július 3-7. között végzett felmérés kérdéseit, így lehetőséget teremtett az időbeli összehasonlításra is.

A Levegő Munkacsoport a "Vegyszerezett világ – kampány" keretében hívta fel az emberek figyelmét a vegyi anyagok kockázataira. Az egy éves kampány után - a közvélemény-kutatási adatok alapján - több területen is nőttek a lakosok ismeretei a vegyi anyagokkal kapcsolatosan.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva