Hírek

2010.05.26. 10:46

Nem csak a mi jegybankelnökünk harcol a politikai nyomás ellen

Ben Bernanke, az amerikai Federal Reserve elnöke egy tokiói jegybanki értekezleten arra figyelmeztetett, ha korlátozzák a központi bankok önállóságát, az gazdasági instabilitáshoz és "nem kívánatos boom-csőd ciklusokhoz" fog vezetni.

AFP - Világgazdaság Online

A bankoknak meg kell engedni, olyan politikát folytassanak, amely a gazdasági hosszú távú érdekeit veszi figyelembe. Szerinte egy politikai befolyásnak kitett központi bank a gazdaság túlzott élénkítésére irányuló nyomásnak lehet kitéve, ezért a rövid távú termelési és foglalkoztatási növekedés érdekében olyan döntéseket hozhat, amelyek meghaladják a gazdaság teljesítőképességét.

Az ilyen folyamatok népszerűek lehetnek eleinte, és segíthetnek egy választási kampányban, de nem tarthatóak és hamar megsemmisülnek, olyan inflációs nyomásokat hagyva maguk után, amelyek csak rontják a gazdaság hosszabb távú kilátásait – fogalmazott a Fed elnöke az AFP jelentése szerint.

A Fed elnökének megjegyzéseit Washingtonban vélhetően az amerikai törvényhozók felé tett alig burkolt figyelmeztetésként értékelik. Bernanke megszólalásának időzítése érdekes, hiszen a honatyák az utolsó simításokat végzik az átfogó pénzügyi reformcsomagon, amely nagyobb hatalmat biztosítana a Kongresszusnak a Feddel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva