Hírek

2010.05.20. 12:09

Széttépték az IMF-hez címzett szándéklevelet a bukaresti tüntetésen

Ötvenezer ember tüntetett tegnap Bukarestben a kormány megszorító intézkedései ellen. A nagygyűlést a közalkalmazottakat tömörítő szakszervezetek szervezték, hogy nyomást gyakoroljanak az Emil Boc vezette kabinetre: ne a közalkalmazotti bérek csökkentésével próbáljanak eleget tenni az IMF által előírt költségvetési hiánycsökkentésnek.

Világgazdaság Online

– A kormánynak azt tanácsoljuk tegyen le népnyúzó tervéről, mert legközelebb tízszer ennyien jövünk ki Bukarest utcáira, és haza sem megyünk, amíg le nem mondanak – mondta Bogdan Hossu, a Cartel Alfa szakszervezet vezetője az egybegyűlteknek.

A pulpituson őt követő Ion Cornea, a tanügyi szakszervezetek elnöke május végétől az általános iskolákban, a közép- és felsőoktatásban dolgozó valamennyi tanár munkabeszüntetését helyezte kilátásba arra az esetre, ha kormány bejelentésének megfelelően 25 százalékos bércsökkentést hajtana végre a közszférában. Az utolsónak felszólaló Marius Petcu, a főként egészségügyi dolgozókat tömörítő CNSLR Fraita szakszervezet vezetője már általános sztrájkkal fenyegetőzött, szimbolikusan még szét is tépte a kormány IMF-hez címzett szándéklevelét, számolt be a tegnapi tüntetésről az AFP .

A román nemzetgazdaság működőképessége szempontjából létkérdés, hogy megkapja az IMF 20 milliárd eurós hitelét, a júniusban lejáró hiteleinek az államkötvénypiacról való megújítása ugyanis szakértők szerint reménytelen kísérlet lenne. Az IMF által a hitel feltételeként előírt költségvetési hiánycsökkentéssel kapcsolatban a közszféra visszavágásán kívül az adóemelés jött szóba mint alternatíva, ennek gazdaságra gyakorolt hatását azonban a Boc-kormány lényegesen kedvezőtlenebbnek ítélte, mint a bércsökkentést.

Politikai elemzők a szakszervezeti vezetők tegnap megnyilatkozásait is úgy értékelik: ők sem látják reális alternatívának az adóemelést, a tömegdemonstrációval inkább az alkupozíciójukat kívánták erősíteni az érdekegyeztető tanács (CES) jövő heti ülésén a bércsökkentés mérséklése érdekében.

A kormány is készül tárgyalási alternatívával az érdekegyeztető tanácsra. Emil Boc miniszterelnök bejelentette: kormányrendelet készítenek a luxuscikkek megadóztatásáról – számolt be tegnap a Mediafax hírügynökség. Ezek szerint a természetes bőrökből készült készruhákat 45 százalékos, a kristálytermékeket 15 százalékos, az arany és platina ékszereket pedig 10 százalékos különadó terhelné.

„Egyetértünk a kabinet deficitcsökkentő tervével” – nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-es művelődési miniszter a Transindexnek. „Ha nem lesz más lehetőség arra, hogy az intézkedéscsomag már június elsejétől hatályba lépjen, akkor a felelősségvállalás mellett kell döntenünk” – állt ki a koalíciós partnerként a kormánypárt mellett a magyar politikus.

Világgazdaság Online -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva