Hírek

2010.05.10. 21:13

Sztrájksorozat indul a jövő héttől a British Airways-nél

Összesen húsz napot sztrájkolnak a jövő héttől a British Airways légi utaskísérői.

MTI Eco

A légitársaság 13 ezer utaskísérőjéből 12 ezret képviselő Unite szakszervezet hétfőn este négy, egyenként ötnapos sztrájkot hirdetett meg. A munkabeszüntetések május 18-ától 22-éig, május 24-étől 28-áig, május 30-ától június 3-áig és június 5-étől június 9-éig tartanak.

A cég utaskísérői márciusban is sztrájkoltak, először három, majd négy napig, becslések szerint 45 millió font (13 milliárd forint) veszteséget okozva a cégnek.

A sztrájksorozat bér-, létszám- és munkaszervezési viták miatt kezdődött.

Az újabb sztrájkok érintik a hagyományos május végi háromnapos brit munkaszüneti hévégét, a tavaszi iskolai szünetet és a labdarúgó világbajnokság kezdetét, valószínűleg komoly fennakadásokat okozva több százezernyi utazó számára.

A hónapok óta húzódó munkajogi viszály előzményeként a súlyos anyagi gondokkal küszködő British Airways vezetése tavaly novemberben két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét, háromezret közülük részmunkaidős foglalkoztatásra helyezett át, és csökkentette a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámát.

A szakszervezet szerint a cég ezzel munkaszerződéseket sértő módosításokat kényszerített az utaskísérői állományra, előzetes konzultáció nélkül.

A vita azóta tovább is mélyült, mivel a Unite most már azt is követeli, hogy a BA állítsa vissza a márciusi sztrájkok résztvevőitől véglegesen megvont jelentős utazási kedvezményeket.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva