Hírek

2010.05.31. 11:05

Trichet és Bernanke a fejlődőkre tesz, Kína aggódik

Az amerikai Fed elnöke, Ben Bernanke és Jean-Claude Trichet EKB-elnök szerint is a globális gazdaság jelenleg jobban függ a feltörekvő gazdaságok piacától az erőteljes belföldi növekedés, valamint a gazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása terén.

Reuters - Világgazdaság Online

Ben Bernanke ezt a Bank of Korea által szponzorált konferencia résztvevőinek küldött viedó üzenetében mondta el. Az amerikai gazdaság kilátásairól vagy a kamatlábakról azonban nem tett említést. Dél-Koreára utalva Bernanke kiemelte: az ázsiai ország kormánya és központi bankja által az ázsiai pénzügyi válság vége óta tett lépések segítették Dél-Koreát abban, hogy átvészelje azt a krízist, amely 2007-2009 között söpört végig a globális gazdaságon.

Dél-Korea költségvetési és kereskedelmi többletet halmozott fel, és arra szorította rá a bankokat, hogy felkészüljenek a sokkokra. A megjegyzéseit visszhangozta az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet, aki egy külön videó üzenetben arra mutatott rá, hogy a feltörekvő gazdaságok eddig az erő forrásának bizonyultak a globális pénzügyi válságban.

Közben Wen Jiabao kinai miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy visszatérhet a recesszió. Noha a globális gazdaság stabil és kezd élénküli, számos bizonytalanság mutatkozik - hangoztatta Tokióban japán vállalatok képviselőivel tartott megbeszélésén a Reuters jelentése szerint. A kínai kormányfő mindenekelőtt az olyan országok adósságproblémáira hívta fel a figyelmet, mint Görögország.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva