Hírek

2010.05.11. 08:21

Újabb „kis jégkorszak” jön? Keményebb telek lehetnek nálunk is

A következő években várhatóan sokkal hidegebb telek jönnek Közép-Európában, mint az elmúlt esztendőkben – állították a német Max -Planck - Intézet munkatársai. A kutatók ezt a napfolt tevékenységre, pontosabban annak hiányára alapozták. Most brit kutatók is hasonló következtetésre jutottak, szerintük Észak- és Nyugat-Európa lakóinak is keményebb telekre kell felkészülniük - számol be a világtudomány.hu.

világtudomány.hu

A téli hőmérsékletek akár olyan mélységekbe is süllyedhetnek, mint a „kis jégkorszak” néven elhíresült időszakban, a XVII. század végén.

A brit vizsgálatok azt az eredményt hozták ki, hogy az alacsony naptevékenység előmozdítja a jet streamek, vagyis a futóáramlások összegubancolódását. Ezek a nyugatias irányú, nagy sebességű szelek a troposzféra és a sztratoszféra határvidékén, 7–15 kilométer magasságban fújnak, szabálytalan, nagyjából hullámvonal alakú pályát leírva, írta a nol.hu. Az esetenként létrejövő hurkok meggátolják, hogy a melegebb nyugati szelek behatoljanak Európa fölé, viszont utat engednek az Észak-Szibéria felől fújó, hideg légáramlatoknak.

Ha ez télen történik, Észak-Európa „befagy”, míg bolygónk más térségeiben akár enyhébbek is lehetnek a telek. Mike Lockwood, az angliai Reading Egyetem kutatója azért kezdte el ez irányú vizsgálatait, mert az utóbbi két, viszonylag hideg tél Nagy-Britanniában egybeesett a naptevékenység olyan mértékű gyengülésével, amit egy évszázada nem tapasztaltak. 2008–2009-ben szinte az összes napfolt eltűnt a Nap felszínéről.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva