Hírek

2010.05.07. 12:29

Utcai összecsapások követhetik a brutális megszorításokat

Sztrájkolnának a közalkalmazottak, elhalasztanák, az érettségiket, az utcákra vonulnának a szakszervezetek a romániai megszorításokra válaszul.

Világgazdaság Online

Enyhe kifejezéssel élve sem fogadta egyöntetű lelkesedés a tegnap bejelentett, valóban példa nélküli romániai megszorító intézkedéseket. Mint azt a Világgazdaság Online csütörtökön hírül adta, a román kormány a nyugdíjakat és a munkanélküli segélyt 15, a közalkalmazotti fizetéseket 25 százalékkal csökkenti, ideértve a minimálbért is. Az intézkedéseket várhatóan június elsejétől léptetik életbe, és elbocsátások is várhatók. Az állami szubvenciókat is, mint például a fűtéstámogatást nagymértékben csökkentik, a támogatásokat pedig a valóban rászorulóknak kívánják eljuttatni. Az intézkedések célja az, hogy a költségvetési hiányt a GDP 6,7 - 6,8 százalékán tartsák.

"A román gazdaság 2008-ig túlfűtött volt, rendkívüli gazdasági növekedést értek el, ám komoly egyensúlyi problémákkal küszködött. Most a likviditási válság szele őket is meglegyintette, még akkor is, ha az államadósságuk az egyik legalacsonyabb az uniós tagállamok között" - mondta a Világgazdaság Online kérdésére Benke Dávid, a Világgazdaság makrogazdasági elemzője. "A vártnál nagyobb gazdasági visszaesés a tervezettnél nagyobb bevételkiesését eredményezett, és hogy az IMF tovább finanszírozza az államháztartást, Bukarest kénytelen volt ezeket a népszerűtlen intézkedéseket meghozni" - jelentette ki a szakértő. Benke Dávid kiemelte, hogy a megszorítások sokkal enyhébbek lehettek volna, haa román kormány korábban meghozza a kellő intézkedéseket.

"Magyarország példáján láthatjuk, hogy a Bajnai-kormány idejében életbe léptetett csomagja megmentette az országot attól, hogy nálunk is hasonlóan draszikus intézkedéseket kelljen hozni" - mondta Benke, aki hozzátette, hogy a bajok ellenére Románia gyorsabban kimászik majd a gödörből, mint például Görögország, ahol tegnap fogadta el a Parlament a szintén rendkívül népszerűtlen megszorító csomagot. Habár az athéni események egyelőre nem ismétlődtek meg Bukarest utcáin, a megszorítások fogadtatása rendkívül ellenséges a lakosság és a román érdekképviseletek körében.

Sztrájkmenetrend megbeszélése végett találkozott péntek reggel az öt nagy szakszervezeti tömb vezetője. Egyeztetett tiltakozásokkal kívánnak válaszolni az államfő által tegnap este bejelentett drasztikus megszorító intézkedésekre. Bogdan Hossu az Alfa Kartell elnöke a román Médiafax hírügynökségnek egyenesen genocídiumot emlegetett csütörtökön, szerinte súlyosabb társadalmi reakciók várhatóak, mint Görögországban.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva