Hírek

2010.05.04. 09:27

Van, ahol félnek az inflációtól

Legalábbis az újabb 25 bázispontos ausztrál kamatemelés ezt sugallja. A kontinensnyi ország jegybankja ma hajnalban immáron hatodszor lépett a monetáris szigorítás mezejére, és 4,5 százalékra emelte meg az irányadó kamatrátát – jelenti a Cashline.

Cashline

A döntés hátterében az áll, hogy Ausztrália igen jól tudta átvészelni az elmúlt pár év világgazdasági recesszióját, mivel Kína folyamatos keresletet támaszt a nyersanyagok iránt, illetve a lakóingatlan piac is magas fordulatszámon pörög, néhány esetben már a lufi jeleit idézve.

A jegybanki kommentár szerint a 4,5 százalékos kamat átlagos szintnek felel meg, így elképzelhető, hogy egy ideig szünet következik a szigorítás terén. Ugyanakkor az infláció, mely 2008-ban tetőzött, nem tudott olyan mértékben lassulni, mint azt a korábbi előrejelzések várták, és a következő években a 2-3 százalék közötti célsáv felső részéhez tapadhat (a friss előrejelzést május 7-én teszik közzé).

A cikk még nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva