Hírek

2010.05.03. 07:10

Világrekord: ekkora hitelcsomagot még egyetlen állam sem kapott

Soha nem adott össze olyan hatalmas hitelcsomagot egyetlen államnak sem a nemzetközi közösség, mint amekkoráról a hét végén megállapodás született a görög kormány, az eurózóna és a Nemzetközi Valutaalap képviselői között.

VG

Három év alatt 110 milliárd euróra rúg a Görögországnak nyújtandó nemzetközi támogatás az euróövezeti pénzügyminiszterek vasárnap esti döntése szerint. A példa nélküli hitel fejében rendkívül szigorú takarékossági intézkedéseket követelnek Athéntól.

A görög kormánynak az ország GDP-arányos államháztartási hiányát a tavalyi 13,6 százalékról 2014-re 3 százalék alá kell vinnie. Azonban az ehhez szükséges adóemelések, kiadáscsökkentő lépések és szerkezeti reformok elleni, eddig is jelentős lakossági tiltakozás további erősödése várható.

Az elemzők óvatosságra intenek, és úgy vélik, még nem biztos, hogy itt a görög válság vége. Ha ugyanis a következő hetekben nem sikerül megállapodni a hitel folyósításáról, vagy ha felerősödnek a kételyek a megszorítások kivitelezhetőségét illetően, akkor a pénzpiacok aligha nyugszanak meg. Nem múlt el a görög ragály tovaterjedésének a veszélye sem.

Lapunknak nyilatkozva Andor László EU-biztos is problémának nevezte, hogy az uniónak még nincsenek olyan intervenciós kapacitásai, amelyek az államadósság-válságok elhárításához szükségesek lehetnek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva