Hírek

2010.05.18. 12:14

Visszajár az áramszámlából

Visszafizetik azt a közel egymilliárd forintot az egyetemes áramszolgáltatók, amit önhibájukon kívül túlszámláztak, de nem ettől a kis többlettételtől magas az áramszámlánk.

Világgazdaság Online

Az év első negyedében az összes egyetemes hazai áramszolgáltató magasabb árrést alkalmazott a törvény által engedélyezett, 1,6 forint/kilowattórás mértéknél. Összesen 957 millió forinttal több pénzt szedtek be, mint amennyit az árrésre vonatkozó előírás számukra engedélyezett. Mindazonáltal ez részükről nem jelenti feltétlenül az előírások szándékos megszegését, mindössze annyi történhetett, hogy „bennragadtak” saját áraikban. Miközben ugyanis díjaikat csak negyedévente változtathatják, megeshet, hogy a negyedév folyamán az eredetileg tervezettnél olcsóbban tudnak áramot vásárolni, vagyis megnő az árrésük. Ekkor akaratlanul is belecsúsznak a pirosba.

Maga az energiahivatal (MEH) is hangsúlyozza, hogy „az éves átlagos árrés több, a szolgáltatók által előre csak korlátozott pontossággal becsülhető, általuk csak részben befolyásolható tényező függvényében alakul ki. Esetleges túllépése nem jogszabálysértő üzleti magatartás eredménye. Mivel az éves átlagos árrés véglegesnek tekinthető pontos értéke csak a tárgyév végét követően válik ismertté, az árszabályozás utólagos kezelési módszert biztosít a Hivatalnak mind az éves átlagos árréstől való elmaradás, mind annak túllépése esetére.” A legnagyobb árréstöbblete az Émásznak volt, a legkisebb, közel felényi, az EdF-Démásznak. Amiatt viszont, hogy a szolgáltatók ügyfélszáma és mennyiségi értékesítése eltér, a legnagyobb többletet az E.On szedte be, összesen 424 millió forintot. Az Elmű 270 milliót, az Émász 164 milliót, az EdF 99 milliót számlázott túl.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva