Hírek

2010.06.15. 12:06

Az FT a vesztes Magyarországról - Rossz a multi csali

A Financial Times elemzésében kifejti: a közép-és kelet-európai országok, így Magyarország is vesztésre áll az olcsó munkaerő segítségével folytatott versenyben.

Financial Times - Világgazdaaság Online

A lap a Sony múlt heti bejelentésével kezdi elemzését: a japán cég a múlt héten közölte, hogy az év végével bezárja 540 főt foglalkoztató gödöllői gyárát. A Financial Times úgy látja, a döntés jelzi, hogy a régió országai a vesztesek közé kerülnek az olcsó munkaerő versenyében és egyre kisebb sikerrel vonzzák magukhoz a multinacionális cégeket.

Kalotay Kálmán, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának szakértője úgy látja, a helyzet megítéléséhez fel kell tenni a kérdést, miért szeretne egy adott cég egy új országban letelepedni. Az okok lehetnek: az olcsó munkaerő, a természeti kincsek, egy új regionális központ kialakításának igénye, illetve az ismerős környezet preferálása. A fejlődő Bris országoknak kevés okuk van arra, hogy – Oroszországot kivéve – kelet-Európában telepedjenek meg.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva