Hírek

2010.06.09. 16:05

Béremelést követelnek a Fidesz-kormánytól a szakszervezetek

Az adójóváírás megszüntetésével legalább annyira meg kell emelni a minimálbért, hogy annak reálértéke ne változzon - mondták az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők, akik kemény bértárgyalásokra készülnek ősszel.

MTI Eco

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke azt mondta, hogy a nettó minimálbérnek legalább a létminimum összegére kellene emelkednie. A minmálbér bruttó összege ma 73.500 forint, míg a létminimum 74.500 forint. A kívánt emelés számszerűsítéséhez azonban a kedvezményekről és a járulékokról is kellenek információk - hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta azt is: az adójóváírás kivezetése messze nem csak a minimálbér megadóztatását jelenti. Mintegy másfél millió embernek jelenthet havi 15 ezer forint körüli mínuszt. Példaként említette, hogy a bruttó 100 ezres keresetűeknek a 16 százalékos szja, adójóváírás nélkül havi 10 ezer forint körüli veszteséget jelenthet. "Kizárt, hogy ez a kormány célja" - fogalmazott. Úgy vélte: igen jelentősen meg kell emelni a bruttó minimálbért ahhoz, hogy reálértéke ne változzon.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

MTI Eco -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva