Hírek

2010.06.08. 11:44

Bernanke az eurózónáról: Elég pénzük van

Az európai vezetők elkötelezettek amellett, hogy biztosítsák az euró túlélését, és elegendő pénzük van ahhoz, hogy vállalják az erősen eladósodott tagállamok kötelezettségeit - jelentette ki a Federal Reserve elnöke Washingtonban.

Reuters - Világgazdaság Online

Ben Bernanke szerint a csaknem 1 trillió dollár összegű euró stabilizációs csomag "rengeteg pénz" és elegendő arra, hogy sok éven keresztül védelmet nyújtson Görögországnak, Portugáliának és Spanyolországnak a volatilis hitelpiacokkal szemben.

Ám a Fed elnöke a Reuters tudósítása szerint elismerte, hogy a befektetők még nincsenek meggyőződve arról, hogy Európa adósságproblémáit megoldják, és szerinte vélhetően még több Európai mentőcsomagra van szükség. A Fed elnöke szerint az amerikai gazdaság a jelenlegi állás szerint elegendő lendülettel bír ahhoz hogy elkerüljön egy "W"- alakú recessziót. Ám az élénkülés üteme mérésékelt, tekintettel a válság mélységére, a helyzetet pedig nehezíti, hogy a munkanélküliség várhatóan csak lassan mérséklődik majd.

Bernanke megjegyzései után a részvények jegyzése Ázsiában szerényen emelkedett. Ugyancsak a Fed elnöke megjegyzése nyomán Ázsiában az olaj ára kedden közel 72 dollárra emelkedett barrelenként. Szintén erősödött az euró, egy eurót 1,1963 dollárral jegyeztek a hétfőn regisztrált 1,1916 dollárral szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva