Hírek

2010.06.24. 16:30

Concorde: Soros kísérletezne - életveszélyes, halálos örvény a deflációs spirál

Soros György a berlini Humbolt Egyetemen tartott előadásában azt javasolta: megszorítás helyett Európának továbbra is laza fiskális politikát kellene folytatnia – számolt be róla a Bloomerg. Mivel azonban a piac ennek finanszírozására a jelenlegi felállásban nem hajlandó – ez kiderült tavasszal –, a fennmaradó két lehetőségből muszáj választania: vagy Németországnak az európai létékű fiskális lazítását megalapozni képes eladósodását kellene tesztelnie a pénzpiacon, vagy az ECB-nek kellene felpörgetnie az eurós bankóprést - írja a Concorde Csoport a Facebook-on.

Concorde

Soros György javaslatának további pillére a bankrendszer újratőkésítése. (A tőzsdeguru nem részletezte, hogy ezt a német állam által felvett adósságból, vagy frissen nyomtatott pénzből kellene-e megtenni.) Ha ez megtörténne, akkor az európai országok államadósság-válsága is megoldódna: újra tudnák magukat piacról finanszírozni, a „megkönnyebbült” bankrendszer felszívná a növekvő volumenű állampapír-kibocsátást is - írja a Concorde elemzése.

A Concorde Facebook-on megjelent kommentárja szerint ez kísérlet lenne, mint ahogy a Németország diktálta fiskális szigorítás is az. Egyikről sem tudjuk, mi lesz belőle: az előbbi nyomán egyszer - nem mostanában - tényleg  elszabadulhat az infláció, az utóbbinak, amit jelen állás szerint Európa kipróbál, alkalmasint deflációs spirál lesz a vége.

A cikk itt folytatódik, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva