Hírek

2010.06.09. 10:29

Dominóként dőlnek a hazai cégek

Visszaállt az első negyedéves szintre a cégfelszámolások növekedési üteme májusban, az áprilisi jelentős lassulás csak átmenetinek bizonyult – derül ki az Opten cégadatbázisának számaiból.

Világgazdaság Online

A regionális megoszlás még mindig jelentős eltéréseket mutat. A cégalapítási kedv meglódult, idén először növekedett az új alapítású vállalkozások száma az egy évvel korábbihoz képest.

Májusban gyorsult a felszámolás alá kerülő vállalkozások számának emelkedése: 1512 cég jutott erre a sorsra, s ez 8,7 százalékkal több, mint egy éve. Az egy évvel korábbinál 121-gyel, az egy hónappal korábbinál pedig 116-tal több céget döntöttek be a hitelezők – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató jelentéséből. „A májusi adatok alátámasztják az előző havi kedvezőbb számokkal kapcsolatos óvatosságunkat; májusban látványosan visszatértünk az első negyedévre jellemző trendhez” – értékelte a legfrissebb adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A cégbedőlések regionális megoszlása jelentős szórást mutat, de az első négy hónaphoz képest mindenhol romlott egy kicsit a helyzet. Ahol a tendencia még növekedést mutatott – a Közép-Magyarország régióban és az ország keleti felében –, ott a növekedés üteme gyorsult, ahol már a lassulás a jellemző – általában a Dunántúlon –, ott most kisebb ütemben esett vissza a felszámolások száma, mint korábban. A legrosszabb a helyzet a Dél-Alföld és az Észak-Magyarország régióban, itt 22, illetve 23 százalékkal több céggel szemben kezdeményeztek fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, mint a tavalyi év azonos időszakában. Nagy súlyánál fogva rontja az országos átlagot a központi régió is, itt 16 százalékkal több felszámolás indult májusban, mint tavaly.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva