Hírek

2010.06.30. 11:59

Drágább gáz, ármoratórium, áramtőzsde - Energiapiaci változások

Befagynak a lakossági árak, új szereplők a gáz versenypiacán, nyílik az áramtőzsde, indul a gázplatform

B. Horváth Lilla

Holnaptól ezer köbméterenként mintegy húsz dollárral drágábban érkezik Magyarországra az orosz gáz a forint gyengülése miatt – tudta meg lapunk. Bár Fellegi Tamás fejlesztési miniszter utasította a gázimportőröket, hogy tárgyaljanak szállítóikkal az importár esetleges befagyasztásáról, információink szerint nem ez a járható út. A gázvásárlási szerződések ugyanis szabályozzák az árak újratárgyalásának lehetőségeit, és erre nyitott a szállító Gazprom is, „az viszont nem indok az ármódosításra, hogy új kormány van, és hogy rossz a magyar gazdaság helyzete” – fogalmaztak lapunknak mértékadó körökből.

Önkényesen a Gazprom sem csökkentheti az árait. Az azok mögött álló szerződéseket számon kérik rajta az orosz hatóságok, a várt árbevételre a társaság hiteleket vett fel, a nyereség terhére pedig a tulajdonos orosz állam jóváhagyásával engedhet az árból. „Tehát nem vállalati, hanem kormányszintű megállapodásra van szükség. Az orosz fél már várja a magyar partner jelentkezését a szerinte rendezésre váró csomaggal, amely az importár mellett tartalmazza a többi folyó ügyet, például a Szurgut Mol-hányadát és a déli gázvezetéket is” – hangsúlyozták. Természetesen az orosz félnek is meglesz a saját érdekei szerint összeállított csomagja, amely alapján tárgyalhat. (Mellesleg máig nincs kinevezve az MFB élére Erős János utódja, kiürült a Déli Áramlat Zrt. magyar oldala, ezért a vezetékprojekt nem haladhat.)
Számos más energiapiaci változásnak is július 1-je a dátuma.

Áramtőzsde
A HUPX áramtőzsde beindulásán részben már túl is vagyunk. „Június 18-án már megkezdte működését a magyar szervezett villamosenergia-piac, amelynek kísérleti üzemét az újonnan csatlakozó piaci szereplőkre tekintettel néhány nappal meghosszabbítottuk” – közölte Medveczki Zoltán, a HUPX vezérigazgatója. A tőzsde már az indulásakor duplázott, ugyanis az eredetileg vártnál kétszer több piaci szereplő csatlakozott a rendszeréhez, és továbbiakkal is folynak egyeztetések. A tőzsdén induláskor másnapi kereskedés folyna, a jövő évtől már fizikai szállítású havi, éves és napon belüli kereskedés is lehet, két-három éven belül pedig talán beindul a pénzügyi termékek másodlagos forgalma is. A HUPX néhány hónap alatt elérheti a napi 3000 megawattórás forgalmat, a napi fogyasztás 5 százalékát.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva