Hírek

2010.06.23. 08:25

Egészségártónként tíz forint

Tíz forint egészségügyi hozzájárulást vetne ki az egészséget kockáztató élvezeti cikkekre és élelmiszerekre a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület.

Nógrádi Tóth Erzsébet

Ez 100 milliárd forinttal növelné a gyógyítóágazat bevételét. Pontosan ekkora a kórházak adóssága. Egészségügyi akciótervüket eljuttatták a kormánynak, az ágazat vezetőinek és a törvényhozóknak is.

Csiba Gábor elnök szerint javaslatuk illeszkedik a kormánynak a gazdaság talpra állítását célzó, 29 pontos akciótervéhez. Mivel a kórházi kasszából egyhavi finanszírozási összeg, 40 milliárd forint hiányzik, azt a betegellátás veszélyeztetése miatt haladéktalanul pótolni kell – mondta. Ám a költségvetési lehetőségek szűkösek, ezért keres lehetséges forrást az egyesület.

Támogatná az ötletet Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, korábbi egészségügyi miniszter. Ám nem biztos abban, hogy a költségvetés ilyetén való bővüléséből származó többletforintok visszakerülnének az ágazatba – jelentette ki a Világgazdaságnak. Ez ugyanis az elmúlt évtizedekben sosem sikerült. Ám úgy gondolja: a kormányprogram népegészségügyi fejezetébe ugyancsak beleillő, az egészséges életmódot előtérbe állító program része lehetne, hogy adópolitikai eszközök segítségével megtiltsák az iskolai büfékben a fiatalok egészségét károsító italok és ételek árusítását.
Megfontolandónak tartja Boncz Imre, hogy a jól körülírható egészségkárosító termékekre – alkohol, dohány, chips, szénsavas üdítők, egészségtelen ételek – címkézett, az egészségügyi bevételeket növelő adót vessenek ki.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva