Hírek

2010.06.01. 11:14

Hol dől be a legtöbb cég? - Hazai fizetési körkép

A magyar vállatok fizetési szokásait vizsgálva, a Dun & Bradstreet (D&B) kockázatkezelési szakértő adataiból kiderül, hogy az ország keleti részén működő vállalatok a nyugati régióban tevékenykedő vállatoknál rosszabb fizetési figyelemmel rendelkeznek.

Dun & Bradstreet

A keleti országrészben az átlagos fizetési határidő magasabb, illetve a 90 napos – bedőlés gyanús – késedelmek aránya is magasabb, mint nyugaton. Egy keleti régióban tevékenykedő, vagy a keleti megyékkel üzleti kapcsolatban álló vállalat akár 15 nappal is később jut hozzá kintlévőségéhez, mint a nyugati régióban tevékenykedők.

Mivel az átlagos fizetési késedelem nyugaton is 10-15 nap között van, így itt sem hanyagolható el a követelésbehajtás, a vevői nem vagy késve fizetések kezelése. A széttagoltság ráadásul tovább fokozódik, mivel a vállalatok bedőlési aránya az ország keleti felében még tovább nőtt az előző évi állapothoz képest.

A 2010 év eleji bedőlési arányok (felszámolások és csődeljárások száma osztva a cégszámmal) az ország megosztottságát mutatják. Ez alapján látható, hogy 2010 májusáig az ország keleti részén jóval nagyobb arányban kerültek a cégek felszámolás vagy csődeljárás alá, mint a keleti országrészben. Az elmúlt 12 hónapban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb a bedőlési arány, míg Pest megye büszkélkedhet a legkisebb bedőléssel. Nem elég azonban csak ezt figyelembe venni.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva