Hírek

2010.06.01. 08:19

Ideje megfékezni a túlköltekező kormányokat

A jelenlegi európai pénzügyi válság páratlan aktualitást ad Lenin egyik kijelentésének, amely szerint egy országot semmi sem képes úgy destabilizálni, mint a valutája ellen indított roham. A mai Európai Unióban viszont semmi sem képes úgy destabilizálni a valutauniót, mint a menekülés valamely tagállamának államadósságától.

Michael Boskin

A görög adósságválság, illetve hasonló problémák írországi, portugáliai, spanyolországi és olaszországi felbukkanásának veszélye nyomán terjedni kezdett a félelem az európai bankok, az euróövezet, a globális pénzügyi rendszer és a nemzetközi gazdaság stabilitása miatt. Angela Merkel német kancellár a minap maga is nyilvánosan visszhangozta ezeket a félelmeket, ez fokozta az aggodalmakat, hogy vajon az euró túléli-e a mostani válságot.
Az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 750 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagja csak átmeneti enyhülést hozott a nemzetközi piacokon. A mentőakció nem kínál megoldást az euróövezet előtt álló alapvető problémákra, és a térség legjobb esetben is csak időt nyer a kiigazítások végrehajtásához, illetve ezek terheinek elosztásához. A csomag emellett magával hozta a fegyelem fellazulásának súlyos morális kockázatát, illetve az EKB hitelességének és függetlenségének elveszítését.

A cikk nem ért véget

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva